Feel

“Serius la awak? “ Baihah menjerit kecil.

Islah sekadar tersengih.

“Awak nak burn lima tahun awak belajar penat-penat macamtu je?” tona suara Baihah makin meninggi. High pitch bunyinya, sakit jugaklah telinga Islah, tapi still, comel.

“Penat ke?” Islah mencuba berseloroh mengusik.

“Awakkkkk”

“Ni plan je baru awak, plan-plan saya kan selalunya tak menjadi”

Dan ketawa mereka berdua bergema sebelum suasana kembali sepi.

“Kenapa? Awak menyesal?” cubaan Baihah untuk dive in.

Islah tak terus menjawab. Sebab dia tahu bila mulutnya terlalu laju tanpa sempat akal dan hatinya proses, dia pasti akan tak tidur malam berfikir segala macam consequence yang mungkin terjadi dari kata-katanya. Kompleks.

“Hmm, saya tak rasa menyesal tu perkataan yang tepat”

“Then what?”

“I just don’t feel to become one”

“Okay now I understand” Baihah mulai tenang. Dia faham benar sahabatnya yang seorang ni. Seorang yang cukup dengan feel untuk jadi the strongest reason for everything.

Islah menarik nafas lega. Walau dah hampir bertahun mereka berdua tak contact, Baihah masih kenal dan faham diri Islah, yang diakui sedikit aneh.

“So apa exact plan awak? Soon after grad ke? Tanak kerja dulu?”

“Tu tak realiti beb, kita planning ni walaupun macam jaw drop tapi kena logic ah kan?”
tergelak Islah dengan ke-innocent-an Baihah.

“Ahaa, okay so far jawapan awak melegakan. So exact plan?”

“Baca ni” Islah menghantar sebuah gambar screenshot melalui Whatsapp. Untung betul hidup zaman teknologi, Malaysia-Ireland pun boleh terhubung in split second.

[I am a teacher. I choose to become a teacher because I have faith in better future by helping my children (students) think wisely and make the right choice in their life]

“Ustaz Hasrizal again. You ni overly inspired by him kan?” Ada ketawa halus kedengaran di akhir pertanyaannya.

“Lol. Everyone does right? Cewah konfiden”

“So Islah, why teacher? You can be a lecturer instead pun kan”

“Nope. I’m specifically targeting a secondary boarding school. Again i’m so annoyingly over confident kan?”

Ketawa mereka bergema lagi. Kali ini lebih kuat. Nasib baik roommate Islah takda kat bilik.

“Hmmm, teacher-secondary school. I think I can guess the relationship now,but I still need a little more explanation”.

“Awak tahu kan history saya kat sekolah dulu” nada suara Islah sedikit merendah dan lemah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: